Genuflexiunile

octombrie 9, 2021by Geamanu Adriana
genuflexiuni-1.jpg

Genuflexiunile sunt un exercitiu popular ce vizeaza muschii spatelui si ai coapselor,  exercitiu ce vine in ajutorul arderii grasimii corporale.

Inainte de a executa acest exercitiu este necesar sa invatati postura corecta, pentru a evita provocarea leziunilor. Genuflexiunile fac parte din categoria exercitiilor cu greutati, care ajuta totodata si la sanatatea cardiovasculara, solicitand intregul corp.

Fiecare exercitiu vizeaza grupe musculare specifice pentru a tonifia muschii, a imbunatati flexibilitatea sau pentru a preveni anumite accidentari. Exista mai multe variante de a executa genuflexiunile, fiecare mod avand ca tinta un alt muschi al coapsei. Varianta clasica este urmatoarea: genunchii departati la nivelul umerilor, degetele usor indreptate catre exterior, bratele trebuie sa fie drepte in fata. Indoiti genunchii pentru a impinge soldurile inapoi, mentinand spatele drept si trunchiul in pozitie verticala. Miscarea este similara cu asezarea pe un scaun. O data ce genunchii ating un unghi de 90 de grade sau mai mic, impinge solul pentru a indrepta picioarele si pentru a reveni la pozitia initiala.

Circula numeroase zvonuri despre faptul ca genuflexiunile dauneaza spatelui si genunchilor. Acestea dauneaza daca forma de executare este gresita, genunchii uzati sau greutatea folosita prea mare. Mentionez faptul ca inainte de a executa genuflexini trebuie incalzite foarte bine articulatiile, sau e indicat chiar un stretching ce se focuseaza pe zonele folosite in timpul antrenamentului de coapse. Imediat ce stapaniti forma, nu fugiti de acest exercitiu – este foarte benefic sanatatii cardio-vasculare, daca executati 15-20 de repetari pe serie, cu o greutate moderata.

Doriti sa incepeti sa executati acest exercitiu, ce ajuta chiar si la muschii fesieri, insa nu aveti idee cum sa incepeti, sau problemele de genunchi nu va permit? La Urban Fitness & Gym gasim impreuna solutia.

Exista spre exemplu genuflexiuni pentru incepatori – dupa ce ati trecut prin incalzirea de inceput, folositi-va de un scaun; asezati-va cu spatele la acesta, genunchii departati la nivelul umerilor si din aceasta pozitia asezati-va si ridicati-va de pe scaun, executand 5 serii de cate 15-20 de repetari.

Beneficiile genuflexiunilor:

  1. Ajuta la formarea masei musculare, obtinerea unor coapse tonifiate, fara celulita, lucrand chiar si muschii abdominali inferiori si partea lombara a spatelui, rezultand un exercitiu complex.
  2. Ajuta la mobilitatea si flexibilitatea picioarelor; din cauza varstei sau accidentarilor, muschii devin rigizi, la fel si tendoanele; astfel aducand un aport de sange cu nutrienti regulat in zona coapselor, acestea vor functiona perfect, fara dureri de oase si genunchi.
  3. Genuflexiunile ajuta la echilibru: coapsele puternice te vor ajuta foarte mult in stabilitatea corpului, sau la executarea diverselor miscari ce implica echilibru.
  4. Ajuta la sanatatea inimii si plamanilor: efortul din timpul executarii acestui exercitiu de ghemuit ajuta muschii cardiaci sa pompeze sange, iar capacitatea pulmonara este imbunatatita, mai ales atunci cand incepeti sa folositi greutati.
  5. Ajuta la accelerarea in alergare, dar si la abilitatea de a sari cu o putere mai mare.

Introdu genuflexiunile in rutina ta zilnica, chiar daca nu faci sport si nu mergi la sala, ele sunt benefice sanatatii umane!

Pentru si mai multe programe elaborate ce vizeaza muschii coapselor si feselor, te asteptam la Urban Fitness & Gym, sala de fitness situata pe Soseaua Salaj, nr. 363, sector 5.