Creatina

septembrie 8, 2021by Geamanu Adriana
creatina.jpg

In mediul salii de fitness cu siguranta ati auzit acest cuvant magic „creatina”. A nu se confunda cu L-carnitina!

Ce este creatina?

Aceasta este un supliment, cel mai cautat de pe piata fitnessului, datorita numeroaselor beneficii pe care le aduce corpului uman. Cretina se regaseste in organismul vertebratelor, in special in muschii scheletici. Ea produce energie pe timpul antrenamentului, avand efecte majore si asupra cresterii masei musculare dar si a fortei.

Se formeaza in organism dintr- un lant de aminoacizi, mai ales in ficat si intr-o masura mai mica in rinichi si pancreas fiind ulterior depozitata in muschi si gestionata in corp dupa necesitate. Rolul creatinei in organism este unul important, ea jucandu-si rolul in momente culiminante din viata noastra, ca de exemplu in timpul activitatilor fizice si mentale solicitante.

Creatina se afla si in alimente precum carnea de vita si peste. Pentru o cantitate mai mare si o asimilare rapida majoritatea sportivilor apeleaza la suplimente concentrate. In urma consumului de creatina creste rezistenta fizica si performanta. Combinand creatina cu exercitiile fizice, cu siguranta o sa obtineti masa musculara de calitate. Se recomanda consumul creatinei si in cazul persoanelor vegane sau in varsta, deoarece reduce oboseala mentala si imbunatateste memoria vizuala.

Creatina este de mai multe feluri insa cea mai recomandata si utilizata forma a acesteia este: creatina monohidrata. Chiar daca este o sursa extraordinara de energie, mare atentie la efectul de deshidratare! Consumati mai multe lichide zilnice ca de obicei. Creatina monohidrata stocheaza apa in muschi, marind masa musculara si totodata cresterea fortei, si hidrateaza in acelasi timp si masa musculara.

Modul recomandat de administrare al creatinei este de 5g/ zi, dozele de peste 10 g/ zi fiind bune pentru sportivii de performanta ce se antreneaza la un alt nivel. Se recomanda a se consuma cu mult lichid inainte, dupa antrenament sau efortul fizic, perioada de administrare nefiind una bine determinata. Poti urma un ciclu de 7 zile cu o pauza de o saptamana, sau se poate consuma ori de cate ori efortul fizic este unul mai intens.

Nu depasiti dozele zilnice recomandate, excesul nu este bun! Consumati apa alaturi de creatina si nu numai! Excesul acestui supliment in organism, in timp, poate afecta rinichii, formand pietre datorita lipsei consumului de apa. Deoarece creatina absoare apa din corp, sa o gestioneze muschilor, poate interveni deshidratarea, asadar consumati APA!

Va asteptam la Urban Fitness & Gym, sala localizata in sectorul 5 al Bucurestiului, pe Soseaua Salaj, nr. 363, pentru mai multe sfaturi privind consumul responsabil de suplimente, ce ar trebui asociate planului tau de antrenament, pentru un stil de viata sanatos.

Ai grija de corpul tau, este singurul accesoriu care te insoteste toata viata!