Importanta muschilor trapezului

iulie 13, 2021by Urban Gym
Importanta-muschilor-trapezului.jpg

Trapezul este un muschi larg, plat, superficial, care se extinde de la regiunea cervicala pana la cea toracica pe partea posterioara a gatului si trunchiului. Muschiul este impartit in trei parti: descendent, ascendent si mijlociu. Acest muschi contribuie la echilibrul capului, prin controlul muscular al coloanei vertebrale.

Un muschi trapez lucrat va trage umerii inapoi si va ajuta sa stabilizati gatul si partea superioara a spatelui. Miscarile zilnice, cum ar fi ridicarea, intinderea, indoirea si chiar asezarea, sunt mai eficiente si mai sigure atunci cand muschii trapezului sunt tonifiati si puternici.

Un bun exemplu de exercitiu, pentru a lucra muschii trapezului este simpla ridicare de umeri. Prinde doua greutati in maini si fara a indoi coatele, ridica de umeri, apoi coboara in pozitia normala; executa aceasta miscarea de 15-20 de ori x 4 serii.

Prezint aceasta grupa musculara, ocolita de multe ori in antrenamentele planificate, deoarece face parte din corpul uman si are o importanta majora. Acest muschi trebuie lucrat, ocazional in cazul in care nu sunteti un atlet de performanta, nu necesita mult timp sau exercitii complexe, insa ajuta la stabilizarea coloanei vertebrale, a gatului si la eliminarea durerilor din zona cervicala. Sunt implicati si in foarte multe miscari precum cele de umeri si brate. Datorita acestui lucru mai sunt considerati si muschii superiori ai bratelor. Fiind implicati in miscarile umerilor si ai bratelor ii folosim atunci cand aruncam, dar si cand rasucim capul si gatul. In momentul accidentarii acestui muschi, o sa simti durere in partea de sus a spatelui, in cap si in umar.

Nefiind antrenat, muschiul trapezului se poate intinde chiar si in timp ce dormim, astfel apare tensiunea musculara sau muschiul tras, o ruptura partiala sau completa a unui muschi. Acest lucru se intampla cand exista atat de multa indatorire asupra muschilor, incat se rup tesuturile. Tesuturile sunt sensibile si din cauza lipsei nutrientilor sau a unei alimentatii incorecte.

Daca au existat momente cand v-ati trezit cu o durere acuta de ceafa sau umar, acest lucru semnalizeaza un muschi trapez slab, provocandu-se o intindere musculara chiar in timpul somnului. Simptomele unui muschi intins sunt urmatoarele:

  • Durere musculara dupa ce ati facut o activitate
  • Durere care se agraveaza atunci cand muschiul se misca, dar o data cu odihna trece
  • Umflarea
  • Crampe sau spasme
  • Mai putina forta
  • Pierderea functiei musculare

Indiferent de muschi, daca ai intalnit aceste simptome se recomanda: odihna, aplicarea compreselor reci in zona respectiva si eventuale medicamente anti-inflamatorii sau gel local.

Importanta antrenarii intregului corp este mare, asadar lasa-te pe mana profesionistilor din cadrul salii Urban Fitness & Gym, astfel o sa previi anumite accidentari sau executarea gresita a unor exercitii. Te asteptam in locatia noastra de pe Soseaua Salaj, nr 363, pentru a te antrena intr-un mediu sigur si placut, adaptat nevoilor fiecaruia.