Sedentarismul

aprilie 22, 2021by Geamanu Adriana
sedentarismul.jpg

Cel mai rau lucru pe care il poti face corpului tau este sa nu faci nimic! Fara sa constientizeze, majoritatea persoanelor sufera de sedentarism. Sedentarismul este un factor mare de risc, care duce la aparitia multor afectiuni, sau la agravarea celor deja existente.

Cu totii stim care sunt obiceiurile sedentare, pe care ar fi indicat sa le evitam, precum statul prelungit la televizor sau calculator, insa din pacate, in zilele noastre, tot mai multe locuri de munca sunt caracterizate prin lipsa activitatilor fizice; iar acest lucru trebuie suplinit cu un minim de 30 minute de miscare zilnica.

Doctorul în filozofie James Levine, din cadrul Clinicii Mayo precizează:

“Sedentarismul este cauza majoră a obezității, diabetului, cancerului de sân, și altor două duzini de boli cronice. Dacă am privi acest fenomen drept o problemă medicală în sine, așa cum s-a întâmplat în cazul dependenței, și i-am trata pe oameni, am putea lua măsuri pentru sănătatea publică.”

O viata confortabila este ravnita de multi, insa avem nevoie de miscare pentru a evita afectiuni precum: boli cardiovasculare, tublurari metabolice, obezitate, deviatii ale coloanei vertebrale, anxietate etc.

Boli cardio vasculare: este demonstrat stiintific faptul ca oamenii care stau mai mult de 4 ore pe zi la birou, fara sa se ridica macar o data la o ora, dezvolta hipertensiune arteriala, tromboza si formarea cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare.

Tulburari metabolice: o persoana care diminueaza sau renunta la activitatea fizica zilnica, isi incetineste metabolismul, lucru care in timp duce la aparitia unor afectiuni, precum diabetul de tip 2 sau sindromul de oboseala cronica.

Obezitate: din cauza sedenarismului, corpul nu consuma surplusul de calorii, iar acestea se depoziteaza pe organele corpului uman. Caloriile stocate se transforma in grasimi, iar greutatea corporala tinde sa creasca, urmand astfel problemele cauzate de kilogramele in plus.

Anxietate: la nivel psihic, din lipsa de miscare, depresia se intensifica. Studiile demonstreaza ca activitatile fizice are un impact pozitiv si benefic asupra sanatatii mintale.

Situatia actuala, contextul pandemiei de COVID 19, ne obliga sa stam mai mult izolati la domiciliu si astfel apar efecte secundare asupra starii de sanatate. Sedentarismul este un fenomen care trebuie tratat ca o boala, chiar daca la prima vedere pare o problema minora. Acesta reprezinta o problema actuala a societatii in care traim.

Sedentarismul afecteaza din pacate si copiii, determinand atat tulburari de crestere, cat si riscul de obezitate. Masurile de distantare sociala le-au redus si lor posibilitatile de activitate fizica, sporind timpul petrecut in fata ecranelor. Unui copil care nu face sport de mic, i se va parea mult mai greu pe parcurs, sa faca loc in rutina zilnica, unei astfel de activitati.  Ofera-i copilului tau o educatie sportiva, puteti chiar frecventa impreuna sala de fitness.

Urban Gym & Fitness va vine in ajutor, cu solutii la problem de sanatate pe care le aveti, sau in prevenirea lor. Va punem la dispozitie clase de aerobic, clase de gimnastica pentru copii, antrenamente specializate insotite de un plan alimentar personalizat, precum si sedinte de masaj. Astfel, esti la doar un pas distanta de schimbarea ta in bine, in cea mai moderna si curata sala de fitness din sectorul 5. Va asteptam in locatia noastra din Soseaua Salaj nr. 363.