Stretching-ul
Ce este „stretching-ul” ?
Este o forma de miscare fizica care are ca tinta muschii, tendoanele pentru a le imbunatatii elasticitatea si aduce un flux de sange in zona respectiva. Stretching-ul contribuie la “incalzirea” muschiului, inainte de antrenament, si la recuperare. Sangele transporta nutrientii benefici in zona tinta ajutand corpul sa fie gata pentru urmatoarele exercitii fizice.
Exista numeroase forme de stretching, de la cele mai simple la unele foarte complexe care necesita timp si repetie, oferind corpului elasticitate, stare de bine si relaxare.
Incepe sau se termina antrenamentul , stretching-ul este recomand! Astfel pregatim corpul de antrenament sau il ajutam sa isi revina dupa efortul depus, in timp ajutand chiar la eliminarea unor dureri fie din zona lombara, spate, picioare etc.
Inainte de antrenament :
- Evitam accidentarile
- Contracturile
- Rupturile
- Intinderile
- Pregatim corpul pentru antrenament
Dupa antrenament:
- Relaxam muschii
- Evitam contracturile in urma ridicarii greutatilor
- Flexibilitate si mobilitate in muschi si tendoane
- Imbunatatim coordonarea, circulatia sanguina
- Eliberam stresul
- Ajuta in combaterea febrei musculare
Stretching-ul, fiind o miscare naturala si instictiva, este recomandat sa fie practicat de oricine indiferent de varsta, nu este o activitate executata doar de sportivii de performanta. Fara aceste exercitii special, muschii si tendoanele se scurteaza in timp aparand rigiditatea.
De exemplu statul pe scaun, la birou toata ziua, afecteaza partea lombara si partea din spate a coapsei ( bicepsul femural), acest lucru afecteaza mersul, iar in timp cauzeaza, pe langa durerile de spate, dureri de genunchi. Un stretching constant, alaturi de exercitiile de fitness, ajuta musculatura sa fie neteda, flexibila, incheieturile mobile, ferindu-ne de viitoare accidentari sau dezechilibre.
Pentru o refacere eficienta si rapida, dupa efort se recomanda combinarea stretching-ului cu masaj, avand numeroase beneficii: imbunatateste circulatia sangvina si a lichidului limfatic, reducand tensiunea musculara si amplificand starea de bine. Acestea doua previn febra musculara si durerile nedorite.
La Urban Gym & Fitness te intampinam cu metode de refacere in urma activitatilor in sala de fitness, incluzand masajul de mai multe tipuri, in functie de problema prezenta, alaturi de exercitii de stretching avansate.
Exista mai multe forme de stretching insa cele mai uzuale sunt urmatoarele doua:
- Static – este recomandat dupa terminarea antrenamentului de fitness
- Dinamic – se recomanda practicarea sa inaintea antrenamentului de fitness
Avand in vedere cele punctate mai sus dintr- o gama foarte variata de miscari am ales sa exemplificam cateva miscari simple de stretching; pentru un program mai complex va asteptam la Urban Gym& Fitness, sala localizata in sectorul 5 al capitalei.
- Talpile apropiate, picioarele drepte, bratele intinse si tragem usor de brate in sus si pe spate, mentinem pozitia si spatele drept si ne aplecam amplu spre varful degetelor picioarelor. Mentinem cate 10 secunde sus, mentinem si in partea de jos la fel 10 secunde.
Acest exercitiu de „intindere” vizeaza zona lombara si cea a bicepsului femural ( partea din spate a coapselor).
- Din pozitia stand pe genunchi si palme, mentinem spatele drept si intindem bratul ( la alegere) in acelasi timp cu piciorul opus, mentinem 10 secunde si schimbam, repetam de cateva ori miscarea. Acest exercitiu ajuta la imbunatatire echilibrului, grupele vizate: spate, abdomen, brate si coapse.
- Din pozitia intins pe spate, un picior indoit la 45 de grade, iar calcaiul celuilalt picior suprapus pe genunchiul piciorului indoit si apasam pe genunchiul piciorului sprijinit timp de 10 secunde. Repetam de cateva ori apoi schimbam piciorul.
- Streching pentru umarul posterior,triceps si antebrat. Un brat drept orientat in lateral celalalt petrecut peste si apasam usor, mentinem cateva secunde apoi schimbam bratele.